Üdvözöljük a

A 2013. május 15-i élelmiszer biztonsági előadás anyaga

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 Július >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
10111213141516
171819202122
23
24252627282930
31      

JOGSZABÁLYOK

A 2013. május 15-i élelmiszer biztonsági előadás anyaga

Szerző: Stoll Péter | 2013. május 23.

 

ÉLELMISZEREKRE VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE

 

 

Jogszabálygyűjtemény

 

40. kiadás

 

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

 

 

 

Összeállítás időpontja:

2013. 04. 22.

 

 

BEVEZETÉS

 

Jelen összeállítás tartalmazza a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága élelmiszerekkel összefüggő feladat- és hatáskörét érintő alapvető és legfontosabb előírásokat, segítséget nyújtva a hatóság szakemberei számára a hatósági feladatok jogszerű ellátásához és az élelmiszer-vállalkozóknak az előírások betartásához. A listában szerepelnek a közvetlen hatállyal bíró közösségi rendeletek, a kötelezően alkalmazandó magyar törvények, magyar rendeletek, illetve az ezekben kiadásra került Magyar Élelmiszerkönyvek.

Ezen kötelező előírásokon kívül a lista kiegészítésre került az adott területhez kapcsolódó útmutatókkal, egyéb hasznos információkat tartalmazó weboldalakra való utalással is és a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága feladat - és hatáskörét közvetlenül nem érintő, de néhány kapcsolódó terület jogszabályaival is.

A jogszabálygyűjtemény internetkapcsolattal rendelkező számítógépen történő használata esetén a tartalomjegyzék fejezeteire, illetve a jogszabálygyűjtemény aláhúzott és kék színnel jelölt részére a kurzorral „ráállva” „Ctrl billentyű lenyomás + kattintás” vagy „kattintás” alkalmazásával megjeleníthető:

  • a tartalomjegyzéknél az adott fejezet,
  • uniós rendeletnél az alaprendelet vagy módosítások megjelenése esetén a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg, amelynek 1. oldalán szerepelnek a módosító rendeletek számai,
  • magyar előírásnál az adott előírás a link megnyitásának időpontjában hatályos (nem a jogszabálygyűjtemény összeállításának időpontjában hatályos!) szövege, egyes előírásoknál a megjelenő weboldal jobb felső sarkában levő linkre kattintva megjelenik a következő időállapot szövege, továbbá az előírás szövegében „kézjel” mutatja az előző időállapothoz képest változott szövegrészeket, valamint a szöveg végén találhatóak a módosító rendeletek felsorolása.
  • Magyar Élelmiszerkönyvnél az élelmiszerkönyv szövege.

 

FIGYELEM!

A jogszabályok hiteles szövege az alábbi helyeken érhető el:

A jogszabálygyűjtemény nem utal minden esetben külön a módosító rendeletekben megállapított „átmeneti időszakokra”, amelyek esetén még a korábbi előírásokban foglaltakat is lehet alkalmazni.

 

A termékspecifikus szabályok és a speciális területek fejezeteiben nincsenek minden esetben megismételve az egyéb fejezetekben felsorolt élelmiszer-biztonságra, élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások, amelyek szintén tartalmaz(hat)nak ezen termékekre/területekre előírásokat (pl. uniós alaprendeletek, mikrobiológiai, vegyi szennyezettségre vonatkozó előírások, stb.)!

Az élelmiszerekre vonatkozó jogszabálygyűjtemény előző kiadását követően megjelent új előírások, tájékoztatók a jogszabálygyűjteményben  piros színnel vannak kiemelve.

A fentieken túl zöld színnel kiemelésre kerültek azok az egyéb előírások, állásfoglalások, linkekre való hivatkozások, amelyekkel kiegészült a jogszabálygyűjtemény előző kiadása és szintén zöld színnel kerültek kiemelésre azok az EK rendeletek, amelyeknél az utolsó módosítás(ok) beépítésével, új egységes szerkezet került a hiperhivatkozásba, illetve a magyar előírásoknál azok az előírások, amelyek esetében  az előírásra vonatkozó hiperhivatkozás bekerült a gyűjteménybe.

Tartalomjegyzék

 

 

 

 

Jogszabálygyűjtemény............................................................................................. 1

BEVEZETÉS........................................................................................................................ 2

I. Az élelmiszer-előállítás, forgalmazás és a hatósági ellenőrzés legfőbb szabályai...................................... 5

Az élelmiszerjog általános elvei, az élelmiszerlánc-törvény és a RASFF-ra vonatkozó szabályok.............................................................................................................................. 5

Élelmiszer-előállításra, élelmiszerbiztonságra vonatkozó általános követelmények........ 6

Állategészségügyre, állatvédelemre, vadakra vonatkozó egyes előírások (nem teljes lista!)..................................................................................................................................... 8

Vágóállatok vágás utáni minősítése................................................................................... 13

Élelmiszerhulladék, ártalmatlanítás, megsemmisítés....................................................... 14

Élelmiszer-kereskedelem................................................................................................... 14

Hatósági szervezetrendszer................................................................................................ 18

Hatósági ellenőrzés, szankciók.......................................................................................... 19

Hatósági eljárások.............................................................................................................. 21

Szakhatósági eljárásokkal kapcsolatos jogszabályok........................................................ 24

Az élelmiszer jelöléssel kapcsolatos alapjogszabályok.................................................... 26

Előrecsomagolt termékekre és mérőeszközökre vonatkozó szabályok............................ 27

A Magyar Élelmiszerkönyv............................................................................................... 28

Szabványok......................................................................................................................... 28

Társhatóságokra vonatkozó alapjogszabályok................................................................... 28

II. Termékspecifikus szabályok............................................................................................................................... 30

Húsra, húskészítményekre vonatkozó szabályok............................................................... 30

Tojásra vonatkozó szabályok............................................................................................. 32

Tej és tejtermékekre vonatkozó szabályok........................................................................ 33

Halak és halászati termékekre vonatkozó szabályok......................................................... 35

Olajokra, zsiradékokra, margarinra vonatkozó szabályok................................................ 37

Kakaó-, csokoládé- és édesipari termékekre vonatkozó szabályok.................................. 38

Kávéra és kávékészítményekre vonatkozó szabályok....................................................... 38

Gyümölcslevekre és hasonló termékekre, gyümölcsdzsemre, zselére, marmeládra és cukrozott gesztenyekrémre vonatkozó szabályok............................................................. 38

Tartósított termékekre vonatkozó szabályok..................................................................... 39

Gyorsfagyasztott élelmiszerekre vonatkozó szabályok..................................................... 39

Jégkrémre vonatkozó szabályok........................................................................................ 40

Mézre vonatkozó szabályok............................................................................................... 40

Cukorra és cukortermékekre vonatkozó szabályok........................................................... 41

A természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített vízre, szikvízre vonatkozó szabályok.................................................................. 41

Gabonaipari termékekre vonatkozó szabályok.................................................................. 42

Sütőipari termékekre vonatkozó szabályok....................................................................... 43

Száraztésztákra vonatkozó szabályok................................................................................ 43

Fűszerpaprika őrleményre vonatkozó szabályok............................................................... 43

Sörre vonatkozó szabályok................................................................................................. 43

Szeszesitalokra vonatkozó szabályok................................................................................ 43

Gyógynövényekre vonatkozó szabályok............................................................................ 45

Gombákra vonatkozó szabályok........................................................................................ 45

III. Élelmiszer-feldolgozás során (fel)használt anyagokra/tárgyakra vonatkozó szabályok...................... 45

Adalékanyagok................................................................................................................... 45

Technológiai segédanyagok............................................................................................... 49

Aromák............................................................................................................................... 49

Csomagolóanyagok, élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok, tárgyak................................................................................................................................ 50

IV. Élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokra vonatkozó előírások................................................... 51

Szennyezőanyagok............................................................................................................. 51

Állatgyógyászati szermaradék és egyéb maradékanyagok (reziduum)............................ 53

Növényvédőszer-maradékok.............................................................................................. 55

Mikrobiológia..................................................................................................................... 56

Radiológia........................................................................................................................... 57

Nem állati eredetű, harmadik országokból származó élelmiszerekre vonatkozó előírások............................................................................................................................................ 58

V. Termékvédelem, terméktanúsítás, eredetvédelem........................................................................................... 60

Szabadalmi oltalom............................................................................................................ 60

Védjegyoltalom.................................................................................................................. 60

Nemzeti jelképek, hungarikumok védelme....................................................................... 60

Élelmiszer földrajzi jelzései és eredetvédelem................................................................. 60

Hagyományos különleges tulajdonság elismerése............................................................ 62

VI. Speciális területekre vonatkozó előírások...................................................................................................... 63

Vendéglátás és közétkeztetés............................................................................................. 63

Ételmérgezés, ételfertőzés................................................................................................. 64

Biocid termékekre, kártevőirtásra, egészségügyi nyilatkozatra vonatkozó alapelőírások 64

Tápérték jelölés, tápanyag összetételre vonatkozó állítások, és vitaminnal, ásványi anyaggal és egyéb anyaggal dúsított élelmiszerek............................................................ 66

Egészségre vonatkozó állítások......................................................................................... 67

Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők........................................ 70

Új élelmiszerek................................................................................................................... 71

GMO élelmiszerek............................................................................................................. 74

Ionizáló energiával kezelt élelmiszerek............................................................................. 76

Ökológiai termelés............................................................................................................. 76

Élelmiszeripari gépek, berendezések................................................................................. 77

 

 

 

I. Az élelmiszer-előállítás, forgalmazás és a hatósági ellenőrzés legfőbb szabályai

Az élelmiszerjog általános elvei, az élelmiszerlánc-törvény és a RASFF-ra vonatkozó szabályok

Az Európai Parlament és a Tanács 178/2002/EK rendelete az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról

 

ÚTMUTATÓ AZ ÉLELMISZERJOG ÁLTALÁNOS SZABÁLYAIT MEGHATÁROZÓ 178/2002/EK RENDELET 11., 12., 14., 17., 18., 19. ÉS 20. CIKKÉNEK ALKALMAZÁSÁHOZ (2010. január 26-i átdolgozott magyar nyelvű útmutató)

 

A BIZOTTSÁG 931/2011/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2011. szeptember 19.) a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek az állati eredetű élelmiszerek nyomonkövethetőségével kapcsolatban megállapított követelményeiről (2012. július 1-jétől kell alkalmazni.)

 

A BIZOTTSÁG 208/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 11.) a csírák és a csírák előállítására szánt magvak nyomonkövethetőségének követelményeiről (2013. július 1-jétől kell alkalmazni)

 

2008. évi XLVI. törvényaz élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről

Módosítása: 2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 16/2011/EU RENDELETE (2011. január 10.) az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerre vonatkozó végrehajtási intézkedések megállapításáról

 

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT VÁLTOZATA (2012/C 326/01)

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:326:0001:0012:HU:PDF

 

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT VÁLTOZATA

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:326:0013:0046:HU:PDF

 

AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT VÁLTOZATA

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:326:0047:0200:HU:PDF

 

C326 Hivatalos Lap:

http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2012:326:SOM:HU:HTML

 

Élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó uniós gyorsvészjelző rendszer működésének bemutatása:

http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/docs/rasff_leaflet_hu.pdf

 

Éves jelentések a RASFF rendszerről (angol nyelven):

http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/rasff_publications_en.htm

 

2010-es éves RASFF jelentés:

http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/docs/rasff_annual_report_2010_en.pdf

2011-es éves RASFF jelentés:

http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/docs/rasff_annual_report_2011_en.pdf

 

Az Európai Unió RASFF rendszere – 30 éve a fogyasztók biztonságának megőrzéséért (angol nyelven):

The Rapid Alert System for Food and Feed of the European Union – 30 years of keeping consumers safe

 

RASSF rendszerrel kapcsolatos további információk:

http://www.mebih.gov.hu/index.php/hu/rasff.html

 

 

Élelmiszer-előállításra, élelmiszerbiztonságra vonatkozó általános követelmények

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendeleteaz élelmiszerhigiéniáról

 

Útmutató az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról (2009. február 19.)

 

A BIZOTTSÁG 210/2013/EU RENDELETE (2013. március 11.) a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a csírákat termelő létesítmények engedélyezéséről (2013. július 1-jétől kell alkalmazni)

 

A BIZOTTSÁG 211/2013/EU RENDELETE (2013. március 11.) a csírák és a csírák előállítására szánt magvak Unióba történő behozatalára vonatkozó bizonyítványkiállítási követelményekről

 

Az Európai Parlament és a Tanács 853/2004/EK rendelete az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról

 

Útmutató az állati eredetű élelmiszerek higiéniájáról szóló 853/2004/EK rendelet egyes rendelkezéseinek végrehajtásához (2009. február 19.)

 

Az Európai Parlament és a Tanács 854/2004/EK rendelete az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű élelmiszerek hatósági ellenőrzésének megszervezésére vonatkozó különleges szabályok megállapításáról

 

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM a higiéniai csomag rugalmasságról szóló egyes rendelkezéseinek értelmezéséről (Gyakran feltett kérdések Iránymutatás az élelmiszer-ipari vállalkozók számára)

 

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM a higiéniai csomag rugalmasságról szóló egyes rendelkezéseinek értelmezéséről (Iránymutatás az illetékes hatóságok számára)

 

A Bizottság 2074/2005/EK rendelete a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti bizonyos termékekre és a 854/2004/EK és a 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti hatósági ellenőrzések megszervezésére vonatkozó végrehajtási intézkedések megállapításáról, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettől való eltérésről, valamint a 853/2004/EK és 854/2004/EK rendelet módosításáról

 

A Bizottság 2075/2005/EK rendelete a húsban előforduló trichinella hatósági vizsgálatára vonatkozó különös szabályok megállapításáról

 

A BIZOTTSÁG 1162/2009/EK RENDELETE (2009. november 30.) a 853/2004/EK, a 854/2004/EK és a 882/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó átmeneti intézkedések megállapításáról (2010. január 1-jétől  2013. december 31-ig alkalmazandó)

 

A vidékfejlesztési miniszter 40/2012. (IV. 27.) VM rendelete az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és megfizetésének szabályairól (2012. május 1-jén lépett hatályba)

 

A vidékfejlesztési miniszter 3/2010. (VII. 5.) VM rendelete az élelmiszer-előállítással és -forgalmazással kapcsolatos adatszolgáltatásról és nyomonkövethetőségről

 

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 57/2010. (V. 7.) FVM rendelete az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről

 

2009. évi LXXVI. törvény a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól

 

186/2009. (IX. 10.) Korm rendelet a bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységek tekintetében a bejelentés elmulasztása esetén fizetendő bírságról, továbbá a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságok általános kijelöléséről

 

A közigazgatási és igazságügyi miniszter 16/2011. (V. 10.) KIM rendelete az Ipari Termékosztályozás (ITO) bevezetésérõl és alkalmazásáról

 

21/2012. (IV. 16.) KIM rendelete a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról

 

157/2009. (XI. 18.) FVM rendelete a gyártmánylapról(2013. január 1-jétől hatálytalan)

 

A vidékfejlesztési miniszter 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelete a gyártmánylapról (2013. január 1-jétől hatályos)

 

ÚTMUTATÓ a gyártmánylapról szóló, a 105/2012 (X. 11.) VM rendelettel módosított 82/2012. (VIII. 2.) VM rendelet alkalmazásához

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/0/a1/50000/Útmutató_gyártmánylaphoz_2012_10_15.pdf

 

66/2006. (IX. 15.) FVM rendeletaz állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszerhigiéniai szabályokról

 

64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM rendeletaz állati eredetű élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történő élelmiszer előállításának élelmiszerhigiéniai feltételeiről

 

68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM rendeletaz élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről

 

A vidékfejlesztési miniszter 47/2011. (V. 31.) VM rendelete az élelmiszer-vállalkozás mûködéséhez szükséges szakképesítés meghatározásáról

 

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelete a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

 

Tájékoztató a kistermelők élelmiszer-előállítással kapcsolatos lehetőségeiről (2010.):

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/9/cb/40000/kistermeloi.pdf

 

228/1996. (XII. 26.) Kormányrendelet a mezőgazdasági őstermelői igazolványról

 

326/2001. (XII. 30.) Korm. rendelet a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, valamint kiemelt támogatásukról

 

A Kormányzati Portálon elérhető élelmiszer-biztonsági jogsértések:

http://www.kormany.hu./hu/dok?source=5&type=304#!DocumentBrowse

 

MÉ 2-1/1969 irányelv Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazásának útmutatója

 

Útmutató a HACCP elveken alapuló eljárások végrehajtása és a HACCP elvek végrehajtása egyszerűsítéséhez egyes élelmiszeripari vállalatoknál (2005.!)

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/eu-utmutatok

 

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítás vendéglátó, közétkeztető üzemekben (2004.):

http://www.euvonal.hu/kulugy/upload/M_47/rek5/68/HACCP_VENDEGLATAS.pdf

 

A BIZOTTSÁG 2010/253/EU AJÁNLÁSA (2010. április 28.) a „Mezőgazdaság, élelmiszer-biztonság és éghajlatváltozás” című közös kutatási programozási kezdeményezésről

 

helyes higiéniai gyakorlatok közösségi útmutatója az európai uniós nagykereskedelmi piacok üzemeltetői számára (2009. november)

 

A nemzeti helyes higiéniai gyakorlatok útmutatóinak listája (Register for National Guides to Good Practice)

http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/register_national_guides_en.pdf

 

Folyamatosan frissített, engedélyezett üzemek listája az Európai Unióban:

http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/establishments/list_en.htm

 

Folyamatosan frissített, engedélyezett üzemek listája a NÉBIH honlapján:

http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/kozerdeku_adatok/elelmiszer_uzemlistak

A BIZOTTSÁG 2010/89/EU HATÁROZATA (2010. február 9.) a 852/2004/EK és a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben megállapított egyes szerkezeti követelmények húsipari, halipari és tojástermelő létesítményekben, valamint hűtőházakban történő alkalmazását érintő átmeneti intézkedésekről

 

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK az élelmiszer-higiéniáról szóló, 2004. április 29-i 852/2004/EK, 853/2004/EK és 854/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazása során nyert

tapasztalatokról

COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT accompanying the Report from the Commission to the European Parliament and the Council on the experience gained from the application of the hygiene Regulations (EC) No 852/2004, (EC) No 853/2004 and (EC) No 854/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 {COM(2009) 403}

A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a tagállamokban az élelmiszer-biztonság, az állategészségügy és állatjóllét, valamint a növényegészségügy terén végzett hatósági ellenőrzések végrehajtásáról

 

 

Állategészségügyre, állatvédelemre, vadakra vonatkozó egyes előírások (nem teljes lista!)

Az Európai Parlament és a Tanács 2160/2003/EK rendelete (2003. november 17.) a szalmonella és egyéb meghatározott, élelmiszerből származó zoonózis-kórokozók ellenőrzéséről

A BIZOTTSÁG 517/2011/EU RENDELETE (2011. május 25.) a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a Gallus gallus fajba tartozó tojótyúkokban lévő egyes szalmonella-szerotípusok előfordulási gyakoriságának csökkentésére irányuló uniós célkitűzés tekintetében történő végrehajtásáról, valamint a 2160/2003/EK és a 200/2010/EU bizottsági rendelet módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 1177/2006/EK RENDELETE (2006. augusztus 1.) a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a baromfi szalmonellózis elleni védekezésre vonatkozó nemzeti programok keretében alkalmazott egyedi védekezési módszerek követelményei tekintetében történő végrehajtásáról

 

A BIZOTTSÁG 200/2012/EU RENDELETE (2012. március 8.) a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében a brojlerállományokban előforduló Salmonella enteritidis és a Salmonella typhimurium csökkentésére irányuló uniós célkitűzésről

 

A BIZOTTSÁG 584/2008/EK RENDELETE (2008. június 20.) a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a pulykákban előforduló Salmonella Enteritidis és Salmonella Typhimurium előfordulási gyakoriságának csökkentésére irányuló közösségi célkitűzés tekintetében történő végrehajtásáról (Hatályát vesztette 2013. január 2-án!)

 

A BIZOTTSÁG 1190/2012/EU RENDELETE (2012. december 12.) a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében a pulykaállományokban előforduló Salmonella Enteritidis és Salmonella Typhimurium csökkentésére irányuló uniós célkitűzésről (2013. január 2-tól hatályos!)

 

A BIZOTTSÁG 199/2009/EK RENDELETE (2009. március 13.) a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelettől eltérve a brojlercsirke- és pulykaállományokból származó, kis mennyiségű friss hússal való közvetlen ellátásra vonatkozó átmeneti intézkedés megállapításáról

 

A BIZOTTSÁG 200/2010/EU RENDELETE (2010. március 10.) a felnőtt Gallus gallus tenyészállományokban észlelt szalmonella-szerotípusok előfordulási gyakoriságának csökkentésére irányuló uniós célkitűzés tekintetében a 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásáról

 

A BIZOTTSÁG 254/2010/EU RENDELETE (2010. március 10.) egyes harmadik országokban a baromfiban előforduló szalmonella-ellenőrzési programok 2160/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti jóváhagyásáról, valamint a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes harmadik országok szalmonella-ellenőrzés státusának tekintetében történő módosításáról

 

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 180/2009. (XII. 29.) FVM rendelete a szalmonellózis elleni védekezés egyes szabályairól

 

81/2002. (IX. 4.) FVM rendelet a zoonózisok elleni védekezés állat-egészségügyi feladatairól

 

(A fenti rendelet ezen irányelv alapján nem lett módosítva: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2003/99/EK IRÁNYELVE (2003. november 17.) a zoonózisok és zoonózis-kórokozók monitoringjáról, a 90/424/EGK tanácsi határozat módosításáról és a 92/117/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről)

 

A BIZOTTSÁG 101/2013/EU RENDELETE (2013. február 4.) a tejsavnak a szarvasmarhák hasított testén található felületi mikrobiológiai szennyeződések csökkentésére irányuló használatáról

 

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 999/2001/EK RENDELETE (2001. május 22.) egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosítása:

  • A BIZOTTSÁG 56/2013/EU RENDELETE (2013. január 16.) az egyes fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzésére, az ellenük való védekezésre és a felszámolásukra vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 999/2001/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. és IV. mellékletének módosításáról

 

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 179/2009. (XII. 29.) FVM rendelete a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak megelőzéséről, az ellenük való védekezésről, illetve leküzdésükről

 

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak – A 2. TSE-ütemterv (Stratégiai dokumentum 2010–2015-re a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak tekintetében)

 

41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról

 

19/2005. (III. 22.) FVM rendelet az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek előállítására, feldolgozására, forgalmazására és behozatalára vonatkozó állat-egészségügyi követelmények megállapításáról

 

127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről

 

1998. évi XXVIII törvény az állatok védelméről és kíméletéről

 

A vidékfejlesztési miniszter 87/2012. (VIII. 27.) VM rendelete az élő állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól

 

32/1999. (III. 31.) FVM rendelet a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól

 

A Tanács 2005/1/EK rendelete (2004. december 22.) az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó műveletek közbeni védelméről, valamint a 64/432/EGK és a 93/119/EK irányelv és a 1255/97/EK rendelete módosításáról (helyesen: 1/2005/EK rendelet)

 

88/2008. (VII.18.) FVM rendelet az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó műveletek közbeni védelmére vonatkozó 1/2005/EK rendelet végrehajtásáról

 

8/2009. (I. 23.) Korm. Rendelet a vágóállatok védelméről szóló, Strasbourgban, 1979. május 10-én aláírt Európai Egyezmény kihirdetéséről

A Tanács 1099/2009/EK rendelete(2009. szeptember 24.) az állatok leölésük során való védelméről (2013. január 1-jétől kell alkalmazni!)

9/1999 (I. 27.) FVM rendelet a vágóállatok levágásának és leölésének állatvédelmi szabályairól (2013. január 1-jétől hatályát vesztette!)

 

A vidékfejlesztési miniszter 140/2012. (XII. 22.) VM rendelete a vágóállatok leölésének és levágásának állatvédelmi szabályairól (2013. január 1-jén lépett hatályba!)

 

244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet az állatvédelmi bírságról

 

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 998/2003/EK RENDELETE (2003. május 26.) a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgására vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a 92/65/EGK tanácsi irányelv módosításáról  

 

A Kormány41/2010. (II. 26.) Korm. rendeletea kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

 

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról valamint a vadászatról  

Módosítása: 2013. évi XXXV. törvény az egyes agrár tárgyú törvények módosításáról

 

79/2004 (V. 4.) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól  

 

A vidékfejlesztési miniszter 43/2011. (V. 26.) VM rendelete az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeirõl

 

A BIZOTTSÁG 206/2009/EK RENDELETE (2009. március 5.) az állati eredetű termékek személyes szállítmányainak a Közösségbe történő behozataláról és a 136/2004/EK rendelet módosításáról

 

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 44/2010. (IV. 23.) FVM rendelete a személyes fogyasztásra szánt állati eredetű termékek behozataláról

A BIZOTTSÁG 136/2004/EK RENDELETE (2004. január 22.) a harmadik országokból behozott termékeknek a közösségi állat-egészségügyi határállomásokon való állat-egészségügyi ellenőrzésére vonatkozó eljárások megállapításáról

 

A BIZOTTSÁG 206/2010/EU RENDELETE (2010. március 12.) az egyes állatoknak és a friss húsnak az Európai Unióba való behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok, e harmadik országok területei vagy területeinek részei jegyzékeinek, valamint az állat-egészségügyi bizonyítványra vonatkozó követelmények megállapításáról

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosításai:

  • A BIZOTTSÁG 1036/2012/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2012. november 7.) a 2007/777/EK határozat II. mellékletének és a 206/2010/EU rendelet II. mellékletének Horvátország friss hús és bizonyos húskészítmények Unióba történő behozatala vonatkozásában engedélyezett harmadik országok és részeik jegyzékébe való felvétele tekintetében történő módosításáról
  • Helyesbítés (az egyes állatoknak és a friss húsnak az Európai Unióba való behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok, e harmadik országok területei vagy területeinek részei jegyzékeinek, valamint az állat- egészségügyi bizonyítványra vonatkozó követelmények megállapításáról szóló 206/2010/EK rendeletnek Oroszország tekintetében történő módosításáról szóló, 2012. július 16-i 644/2012/EU bizottsági végrehajtási rendelethez)
  • A Bizottság 1160/2012/EU végrehajtási rendelete (2012. december 7. ) a 206/2010/EU rendeletnek a Kalinyingrádi Területről Litvánia területén át Oroszország más részeibe történő szállításra szánt háziasított szarvasmarhafélék állat-egészségügyi bizonyítványmintája tekintetében történő módosításáról
  • A BIZOTTSÁG 71/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. január 25.) Uruguaynak a friss húsnak az Európai Unióba való behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok, e harmadik országok területei vagy területeinek részei jegyzékébe való felvétele tekintetében a 206/2010/EU rendelet módosításáról, valamint az említett rendeletnek a behozatal után tenyésztésre vagy termelésre szánt juhfélék és kecskefélék állat-egészségügyi bizonyítványmintáinak tekintetében történő helyesbítéséről
  • A BIZOTTSÁG 102/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. február 4.) a 206/2010/EU rendeletnek az Egyesült Államoknak az élő patás állatok az Unióba való behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok, e harmadik országok területei vagy területeinek részei jegyzékébe történő felvétele, a „POR-X” állat-egészségügyi bizonyítványminta és a hólyagos szájgyulladás vizsgálati módszerei tekintetében történő módosításáról
  • A BIZOTTSÁG 191/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 5.) a 798/2008/EK, a 119/2009/EK és a 206/2010/EU rendeletnek és a 2000/572/EK határozatnak az állat-egészségügyi bizonyítványmintákban lévő állatjóléti igazolás tekintetében történő módosításáról
  • A BIZOTTSÁG 196/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 7.) a 206/2010/EU rendelet II. mellékletében megadott, az egyes friss húsoknak az Európai Unióba való behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok és ezek részeinek jegyzékének a Japánra vonatkozó új bejegyzés tekintetében történő módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 605/2010/EU RENDELETE (2010. július 2.) az emberi fogyasztásra szánt nyers tej és tejtermékek Európai Unióba történő beléptetésére vonatkozó állat-egészségügyi és közegészségügyi feltételek, illetve a szükséges állat-egészségügyi bizonyítvány megállapításáról

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosítása:

  • A BIZOTTSÁG 300/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 27.) az emberi fogyasztásra szánt nyers tej és tejtermékek Európai Unióba történő beléptetésére vonatkozó állat-egészségügyi és közegészségügyi feltételek, illetve a szükséges állat-egészségügyi bizonyítvány megállapításáról szóló 605/2010/EU rendelet módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 119/2009/EK RENDELETE (2009. február 9.) a nyúlfélék családjába tartozó, vadon élő állatok, valamint bizonyos vadon élő szárazföldi emlősök és tenyésztett nyulak húsának a Közösségbe irányuló behozatalára, illetve a Közösség területén történő átszállítására feljogosított harmadik országok és azok részei jegyzékének felállításáról, valamint az állategészségügyi bizonyítványra vonatkozó követelmények meghatározásáról

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosítása:

  • A BIZOTTSÁG 191/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 5.) a 798/2008/EK, a 119/2009/EK és a 206/2010/EU rendeletnek és a 2000/572/EK határozatnak az állat-egészségügyi bizonyítványmintákban lévő állatjóléti igazolás tekintetében történő módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 798/2008/EK RENDELETE (2008. augusztus 8.) azon harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékének megállapításáról, ahonnan baromfi és baromfitermékek behozhatók a Közösségbe és átszállíthatók a Közösségen, valamint az állat-egészségügyi bizonyítványok követelményeinek megállapításáról

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosításai:

  • A BIZOTTSÁG 1162/2012/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2012. december 7.) a 2007/777/EK határozatnak és a 798/2008/EK rendeletnek a bizonyos hús, húskészítmények és tojás Unióba történő behozatalára engedélyezett harmadik országok jegyzékének az Oroszországra vonatkozó bejegyzései tekintetében történő módosításáról
  • A BIZOTTSÁG 88/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. január 31.) a 2007/777/EK határozatnak és a 798/2008/EK rendeletnek az egyes húsok, húskészítmények, tojás és tojáskészítmények Unióba történő behozatalára engedélyezett harmadik országok jegyzékében az Ukrajnára vonatkozó bejegyzések tekintetében történő módosításáról
  • A BIZOTTSÁG 191/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. március 5.) a 798/2008/EK, a 119/2009/EK és a 206/2010/EU rendeletnek és a 2000/572/EK határozatnak az állat-egészségügyi bizonyítványmintákban lévő állatjóléti igazolás tekintetében történő módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 2007/777/EK HATÁROZATA (2007. november 29.) a harmadik országokból származó, emberi fogyasztásra szánt bizonyos húskészítmények és kezelt gyomor, hólyag és belek behozatalára vonatkozó állat- és közegészségügyi feltételek és bizonyítványminták megállapításáról, valamint a 2005/432/EK határozat hatályon kívül helyezéséről  megállapításáról (Új egységes szerkezet!)

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosításai:

  • A BIZOTTSÁG 88/2013/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2013. január 31.) a 2007/777/EK határozatnak és a 798/2008/EK rendeletnek az egyes húsok, húskészítmények, tojás és tojáskészítmények Unióba történő behozatalára engedélyezett harmadik országok jegyzékében az Ukrajnára vonatkozó bejegyzések tekintetében történő módosításáról
  • A Bizottság 2013/104/EU VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2013. február 21.) a 2007/777/EK határozatnak a biltong/jerky és a pasztőrözött húskészítmények Unióba történő behozatala tekintetében engedélyezett harmadik országok jegyzékében a Brazíliára vonatkozó bejegyzés vonatkozásában történő módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 2006/766/EK HATÁROZATA (2006. november 6.) a kéthéjú kagylók, tüskésbőrűek, zsákállatok, tengeri haslábúak és halászati termékek behozatalára feljogosított harmadik országok és területek jegyzékének létrehozásáról (Új egységes szerkezet!)

52/2004 (IV. 24.) FVM rendelet az állati eredetű termékek EU-n belüli kereskedelmének állat-egészségügyi ellenőrzéséről

53/2004. (IV. 24.) FVM rendeleta harmadik országokból az Európai Unió területére behozni kívánt termékek állat-egészségügyi ellenőrzéséről

 

54/2004 (IV. 24.) FVM rendelet egyes élőállatok és termékek EU-n belüli kereskedelmének állat-egészségügyi és állattenyésztési ellenőrzéséről

A BIZOTTSÁG 28/2012/EU RENDELETE (2012. január 11.) egyes összetett élelmiszer-készítményeknek az Unióba történő behozatalával és az Unión történő átszállításával kapcsolatos bizonyítványokra vonatkozó követelmények megállapításáról, valamint a 2007/275/EK határozat és az 1162/2009/EK rendelet módosításáról (2012. március 1-jétől kell alkalmazni)

 

A BIZOTTSÁG 2009/821/EK HATÁROZATA (2009. szeptember 28.) a jóváhagyott állat-egészségügyi határállomások listájának összeállításáról, a Bizottság állat- egészségügyi szakértői által végzett ellenőrzésekre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról és a TRACES állat-egészségügyi egységeinek meghatározásáról (Új egységes szerkezet!)

 

A BIZOTTSÁG 2007/275/EK HATÁROZATA (2007. április 17.) a 91/496/EGK és a 97/78/EK tanácsi irányelveknek megfelelően az állat-egészségügyi határállomásokon ellenőrizendő termékek és állatok jegyzékéről

Az egységes szerkezetben nem szereplő módosítása:A BIZOTTSÁG 28/2012/EU RENDELETE (2012. január 11.) egyes összetett élelmiszer-készítményeknek az Unióba történő behozatalával és az Unión történő átszállításával kapcsolatos bizonyítványokra vonatkozó követelmények megállapításáról, valamint a 2007/275/EK határozat és az 1162/2009/EK rendelet módosításáról

 

A BIZOTTSÁG 2011/215/EU VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2011. április 4.) a 97/78/EK tanácsi irányelvnek az Unióba vagy harmadik országokba behozni szándékozott termékek szállítmányainak a beléptető állat-egészségügyi határállomáson való átrakodása tekintetében történő végrehajtásáról

 

Magyarország jóváhagyott állategészségügyi határállomásainak jegyzéke:

http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/mgszh_aai/kozerdeku_aai/kotelezoen_nyilvantartott/aeg_hatarok.html?query=határállomás

 

Harmadik országok élelmiszer-váll