Üdvözöljük a

Küldöttgyűlés Ipar 4.0 - Pomázi Gyula helyettes államtitkár előadása

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
212324252627
28293031   

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Küldöttgyűlés Ipar 4.0 - Pomázi Gyula helyettes államtitkár előadása

"A kkv-k versenyképességét az innovatív szemlélet, az ehhez való értés, az ebben való szerepvállalás határozza meg a következő időszakban" – mondta a BOKIK LIV. Küldöttgyűlésén tartott előadásában Pomázi Gyula. Az iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár az Ipar 4.0 gazdaságfejlesztési hatásairól beszélt prezentációjában.

Elmondta, az Európai Bizottság 2017 szeptemberében kiadott egy ajánlást a 27 tagállam számára, amelynek lényege, hogy a forradalmi technológiákhoz való illeszkedést be kell tervezni, versenyképessé kell tenni a gazdaságot úgy, hogy a világpiacon tapasztalható digitalizációval hatékonyan vegye fel a versenyt. Az ajánlás másik fontos pontja: hogy az okos gyártástechnológia mellett a zöld-technológiát is be kell építeni a gazdaság fejlődéstörténetébe. Harmadszor pedig e mellé olyan finanszírozást kell tenni, amely a fenntartható üzleti működés irányába megy.

„Ez a logika más, mint az eddigiek” – szögezte le Pomázi Gyula. Hiszen eddig számunkra az volt a lényeg, hogy legyenek vissza nem térítendő uniós források, valamint olcsó, támogatott garancia feltételekkel működő hitelek. Ezzel szemben most már olyan fejlesztéspolitikáról beszélünk, amelyben a fenntartható üzleti fejlődés alapvető, a visszatérítendő források sokaságával együtt. Ezért olyan fejlesztéseket kell megvalósítani, amely képes önmagát fenntarthatóan működtethetővé tenni.

 

Kitörési pontok

Elhangzott, hogy csökkenteni kell a hazai gazdaság járműipari kitettségét, olyan ágazatokra kell fókuszálni, amelyek kitörési pontok lehetnek. Ilyenek például az egészségipar, az orvostechnika, a gyógyszergyártás, az élelmiszeripar, az elektronika.

„Ennek érdekében a hazai kkv-kat helyzetbe kell hozni, mert az ő rugalmasságuk, hatékonyságuk határozza meg a kitörési pontokat. Meg kell vizsgálni azt is, hogyan lehet a nemzetközi értékláncokban az új szerepet elfoglalni” – mondta Pomázi Gyula.

A helyettes államtitkár beszélt az Irinyi tervről, amely már ennek az új szemléletnek a szellemében született. Elhangzott, hogy a terv fő célja, hogy a teljes nemzeti összterméket tekintve az ipar részaránya a jelenlegi 24-ről 30 százalékra emelkedjen.

„Kiszámítható iparfejlesztési elképzelésekkel, az ipari digitalizáció (Ipar 4.0) szempontjait a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva szeretnénk olyan ipart teremteni, amiben a mennyiségi helyett az innovatív, minőségi fejlesztéseken van a hangsúly, és amiben több lehetőséget kapnak a hazai kis- és közepes vállalkozások, javul a működési környezetük” – folytatta a helyettes államtitkár.

 

A kkv-k versenyképessége

„A kkv-k versenyképességét az innovatív szemlélet, az ehhez való értés, az ebben való szerepvállalás határozza meg a következő időszakban” – jelentette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette: ehhez pedig szükségesek a szakképzett, korszerű ismeretekkel, tudással rendelkező szakemberek. A következő kormány fontos feladata lesz, hogy létrehozza azt a támogató környezetet, amely az innovációt, az innovatív működést, a technológiai fejlődést segíti.

Kihívásnak nevezte a rendkívül erős nemzetközi versenyt és azt is, hogy az ipar digitalizációja minden ágazatra másként hat, így nincsenek minden területre érvényes, átfogó megoldások, meg kell találni az egyedi fejlesztési lehetőségeket.