Üdvözöljük a

Megtartotta LIV. Küldöttgyűlését a BOKIK

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Május >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
212324252627
28293031   

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

Megtartotta LIV. Küldöttgyűlését a BOKIK

A BOKIK LIV. Küldöttgyűlése megtárgyalta és elfogadta a kamara 2017. évi munkájáról szóló beszámolót, és az idei munkatervet is. Bihall Tamás, a kamara elnöke szóbeli összefoglalójában kiemelte: az elmúlt év gazdasági mutatóinak ismeretében bátran kijelenthetjük, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága dinamikusan fejlődik.

A kamara küldöttgyűlésén a vendégeket Bihall Tamás köszöntötte, majd Demeter Ervin kormánymegbízott szólt arról, hogy a kormányhivatal és a BOKIK közötti együttműködésnek megfelelően, bővülő eszközrendszerükkel a jövőben is segíteni kívánják a vállalkozások tevékenységét, a megye gazdaságának fejlődését.

 

Tények és tervek

„Megyénkben az elmúlt évben növekedett a foglalkoztatottak száma, ezzel egyidejűleg természetesen csökkent a munkanélküliségi ráta. Jelentős mértékben bővült az ipari termelés, de növekedést regisztrálhattunk a beruházások, az értékesítés – ezen belül is az exportértékesítés –, valamint a turizmus területén is. A vállalkozók pályázati források igénybevételével – de adott esetben sajáterő felhasználásával is – folyamatosan fejlesztenek, beruháznak” – adott rövid elemzést a megye gazdaságának alakulásáról a kamara elnöke.  Elmondta azt is, hogy a köztestület idei céljainak meghatározását döntően befolyásolta, hogy az ipar Magyarországon is egy új, technológiai korszakváltásba lépett. A változás kapcsán gyakran emlegetett fogalmak: az Ipar 4.0, a digitalizáció, a robotizáció, Ez utóbbiak megyénk multinacionális nagyvállalatainál már működő rendszerek, de a kis- és közepes vállalkozások számára jelentős kihívásokat tartogatnak.

„Éppen ezért 2018-ban kiemelt szerepet szánunk – a kamara hagyományos feladatrendszerének minőségi ellátása mellett – azoknak a témáknak, amelyek meggyőződésünk szerint nélkülözhetetlenek a vállalkozások további fejlődéséhez” – fogalmazott Bihall Tamás. Ezek a területek többek között a következők: az Ipar 4.0 – ehhez kapcsolódva a digitalizáció, robotizáció –, a szakemberhiány, a foglalkoztatási problémák kezelése.

Az elnök kiemelten szólt a kamara szakképzésben betöltött, megkerülhetetlen szerepéről, azokról a konkrét lépésekről – és a tervekről is –, amelyek a duális képzés hatékonyságát hivatottak növelni. Fontosnak nevezte a kamara Önkormányzati szekciójának és a Fiatal Vállalkozók Szekciójának munkáját is, amelyeknek ebben az évben is meghatározó szerepet szánnak.

 

A felújítás

A Küldöttgyűlés tárgyalt a BOKIK székház felújításával kapcsolatos aktualitásokról is. Bihall Tamás tájékoztatta a résztvevőket a közbeszerzési eljárásról. A továbblépés, a munkálatok zökkenőmentes megkezdése és lebonyolítása érdekében a testület egyhangú szavazással határozatot hozott a kivitelezéssel összefüggésben néhány fontos szakmai, technikai kérdésről.

 

Gratuláció

A rendezvény végén, az elnöki zárszó részeként Bihall Tamás gratulált az országgyűlési választáson sikerrel szerepelt képviselőknek. Mint mondta, a kamara felajánlja együttműködését a megye gazdaságának fejlesztése érdekében a megválasztott politikusoknak.

 

Küldött vélemények

 

 Verdó Istvánné ügyvezető igazgató, Polipack Kft.

Nagyon örültem annak, hogy a küldöttgyűlés témái 80 százalékban a jövőről szóltak, különösen államtitkár úr előadása volt számomra inspiráló. Nagy érdeklődéssel hallgattam ezt követően Fükő László ügyvezető igazgató úr hozzászólását is, hiszen a mi cégünk a Bosch beszállítója, és meg akarunk felelni az elvárásoknak. Hasznos és elgondolkodtató információkat kaptunk államtitkár úrtól, különösen az ragadott meg, hogy olyan társadalmat építünk, amelyben a tulajdonlás helyébe a felhasználás lép. Ez más szemléletet követel a gazdaság szereplőitől, és az egyes személyektől is. A közelebbi jövőt tekintve cégünk azon az úton halad, ami a digitalizáció és az Ipar 4.0 irányába mutat.

 

Kocsi László, elnök-igazgató ÉPSZER ZRt.

Tanulságos volt Pomázi Gyula államtitkár úr Ipar 4.0-ról szóló előadása, és azt követően Fükő László gyakorlatorientált tájékoztatója. Mi építőipari vállalkozásként még keressük a helyünket ebben a témában, de az ilyen rendezvények közelebb vihetnek a megoldáshoz. A BOKIK és a cégünk között nagyon jó az együttműködés már évtizedek óta. Mi aktívan részt veszünk a szakképzésben, jelenleg 27 tanulónk van, és szinte napi kapcsolatban állunk a kamara munkatársaival. Kölcsönösen bizalommal vagyunk egymás iránt. Meggyőződésem, hogy ez viszi előre a dolgokat.