Üdvözöljük a

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
1112131415
16
17
18192021222324
25262728293031

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Élelmiszerbiztonság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívást adott ki, amelyben az Európai Bizottság közleményét ismerteti. A téma a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított - illegálisa piacon lévő - termékek kivonása.

Fuvarozók figyelem: elindult a BIREG rendszer

A tavaly december 31.-én megjelent 298. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 722/2020. számú kormányrendelet módosította a 261/2011-es, a közúti áruszállításról szóló kormányrendeletet. A módosítás 2021. január elsejei hatállyal bevezette a Bireg rendszert.

Nemzetközi hírlevél - január I.

Az új évben is folyamatosan frissítjük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírlevelünket. Felhívjuk a figyelmet, hogy 2021 januárjától az európai uniós szakpolitikai aktualitásokról és  uniós gazdasági, üzleti vonatkozású hírekről is beszámolunk.

A Brexitről élőben, online

A PwC Magyarország január 13-án 14 óra és 14 óra 45 között online eseményt szervez, amelynek témája: az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók. A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Brexit - a legújabb fejlemények

Az EU és a brit kormány között jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások egy 2021. január 1-től hatályba lépő (szabad)kereskedelmi szerződés feltételeiről. Ebből adódóan a magyarországi vállalatoknak továbbra is indokolt folytatniuk a felkészülést valamennyi forgatókönyvre, így a megállapodás elmaradásának eshetőségére is.

Nemzetközi hírlevél - december III.

Ismét frissítettük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális nemzetközi gazdasági hírlevelünket. Az összefoglaló tartalmazza a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról szóló információkat.

November 29. - A Kamara Napja

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1994. november 29-én alakult meg, és ez a nap hagyományaink szerint „A KAMARA NAPJA”. Idén a BOKIK megalakulásának 26. évfordulóját, a Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara létrehozásának 141. évfordulóját ünnepeltük ezen a jeles napon. Persze ebben az évben, ahogy minden más program, a Kamara Napi események is elmaradtak. Nem szerveztünk koszorúzásokat, nem tartottuk meg az ilyenkor szokásos ünnepi küldöttgyűlésünket, és nem adtunk át díjakat a kimagasló teljesítményt nyújtó vállalkozásoknak. A pandémia felülírt minden hagyományt, tervet.

Könnyítés a turisztikai ágazatnak

A Magyar Közlöny 2020/261. számában megjelent az a törvénymódosítás, amely tartalmazza a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok könnyítését. A törvénymódosítás a járványhelyzet által leginkább sújtott turisztikai ágazat egyes szereplőinek hoz könnyítést, hogy 2021. január 1-jétől a köztes értékesítők mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése alól, ez a módosítás nagyjából 3 milliárd forintot hagyhat mintegy 2000, turizmusban tevékenykedő vállalkozásnál.

Egészséges munkahelyek - pályázat

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában. Az EU-OSHA elindította a 2020-2022. évi "Egészséges munkahelyek" kampányt, amelynek keretében pályázatot is kiírtak.

Újraindult a kutatók bértámogatása

2021. január 4-én újra indult a Kutatók és fejlesztők innovációs bértámogatása a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretén belül. A bértámogatási program részletes dokumentációja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán érhető el.

Exportpromóció - Baden-Württemberg

A Stuttgarti Főkonzulátus a Baden-Württembergi Kereskedelmi Képviselők Szövetségével (CDH Baden-Württemberg) közösen, illetve a tartományi kamarák (IHK) bevonásával exportpromóciós rendezvényt szervez 2021. február közepén.

Online számlázás - amit tudni érdemes

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5/F. §-a alapján 2021. január 1-jétől a kereskedő köteles a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását biztosítani. Kamaránkat számos vállalkozó kereste meg, azzal a kérdéssel, hogy milyen lehetőségeik vannak a jogszabályi megfelelésére. Tájékoztató anyagaink ebben nyújtanak segítséget.

Export hírlevél

Az elmúlt hetek legfontosabb exporttal kapcsolatos híreit találhatják meg az érdeklődők az összefoglalóban.

Széchenyi Kártya 2021-ben is

A vállalkozások igényeire tekintettel meghosszabbodnak a Széchenyi Kártya Program állami támogatású, kedvezményes feltételrendszerű, alacsony kamatozású, gyorsan elérhető hitelkonstrukciói, így a vállalkozások továbbra is akár 0 százalékos kamattal juthatnak hitelhez – közölte az ITM. A kormány döntése értelmében az SZKP Kríziskonstrukciói folyamatosan igényelhetők maradnak 2021. első félévében is.

Védelmi intézkedések a turizmus érdekében

A Magyar Turisztikai Szövetségi Alapítvány megbízásából a Provaris Varga & Partners készített egy dokumentumot, amely röviden és lényegre törően foglalja össze, azokat a védelmi intézkedéseket, amelyeket a kormány a pandémia második hulláma okozta károk enyhítésére vezetett be. A dokumentum 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet; 485/2020. (XI.10.) Kormányrendelet, 498/2020. (XI.13.) Kormányrendelet és mindezeket módosító 571/2020. (XII.9.) Kormányrendelet intézkedéseit foglalja össze.

Elektronikus fizetési megoldás

2021. január 1-től a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosítása értelmében minden online pénztárgép mellett kötelező biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét is. Tájékoztatásul néhány lehetőséget mutatunk be az elektronikus fizetésre.