Üdvözöljük a

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2021 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
181920212223
24
25262728293031

JOGSZABÁLYOK

MKIK Hírlevél

Innovációs Nagydíj pályázat

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával 29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. A legkiválóbb hazai innovációs teljesítményeket 2021. február 10-ig lehet benevezni.

Európai adózás: méltányos, egyszerű

Az Európai Bizottság 2020. július 15-én fogadta el új adócsomagját, melyre az adóelkerülések és adóvisszaélések elleni harc újabb állomásaként tekint, különös hangsúllyal a méltányos és egyszerű adózásra. A legutóbb elfogadott csomag hívószavai a méltányos és egyszerű adózásra való törekvés.

Elérhető pályázati források

Tájékoztatásul összegyűjtöttük a vállalkozások támogatását szolgáló, jelenleg elérhető pályázati forrásokat.

Élelmiszerbiztonság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívást adott ki, amelyben az Európai Bizottság közleményét ismerteti. A téma a bambusz és műanyag alapanyagok együttes használatával előállított - illegálisa piacon lévő - termékek kivonása.

Fuvarozók figyelem: elindult a BIREG rendszer

A tavaly december 31.-én megjelent 298. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 722/2020. számú kormányrendelet módosította a 261/2011-es, a közúti áruszállításról szóló kormányrendeletet. A módosítás 2021. január elsejei hatállyal bevezette a Bireg rendszert.

Nemzetközi hírlevél - január I.

Az új évben is folyamatosan frissítjük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírlevelünket. Felhívjuk a figyelmet, hogy 2021 januárjától az európai uniós szakpolitikai aktualitásokról és  uniós gazdasági, üzleti vonatkozású hírekről is beszámolunk.

A Brexitről élőben, online

A PwC Magyarország január 13-án 14 óra és 14 óra 45 között online eseményt szervez, amelynek témája: az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók. A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Brexit - a legújabb fejlemények

Az EU és a brit kormány között jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások egy 2021. január 1-től hatályba lépő (szabad)kereskedelmi szerződés feltételeiről. Ebből adódóan a magyarországi vállalatoknak továbbra is indokolt folytatniuk a felkészülést valamennyi forgatókönyvre, így a megállapodás elmaradásának eshetőségére is.

Megújított együttműködés

Megújította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrését célzó együttműködési megállapodását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január 21-én. A versenyhivatal és a jegybank emellett bővítette a társintézmény számára fontos működési folyamatok és tudásbázis megismerését koordináló együttműködési dokumentumát is.

Fiatalodó és megújuló egyetem

Online konferenciasorozatot szervez a Miskolci Egyetem január 26-28 között. Az előadások a teljesség igénye nélkül jó keresztmetszetet adnak a kutatási irányokról, eredményekről.

MNB konjunktúra felmérés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

Egészséges munkahelyek - pályázat

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában. Az EU-OSHA elindította a 2020-2022. évi "Egészséges munkahelyek" kampányt, amelynek keretében pályázatot is kiírtak.

Újraindult a kutatók bértámogatása

2021. január 4-én újra indult a Kutatók és fejlesztők innovációs bértámogatása a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretén belül. A bértámogatási program részletes dokumentációja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán érhető el.

Exportpromóció - Baden-Württemberg

A Stuttgarti Főkonzulátus a Baden-Württembergi Kereskedelmi Képviselők Szövetségével (CDH Baden-Württemberg) közösen, illetve a tartományi kamarák (IHK) bevonásával exportpromóciós rendezvényt szervez 2021. február közepén.

Online számlázás - amit tudni érdemes

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5/F. §-a alapján 2021. január 1-jétől a kereskedő köteles a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását biztosítani. Kamaránkat számos vállalkozó kereste meg, azzal a kérdéssel, hogy milyen lehetőségeik vannak a jogszabályi megfelelésére. Tájékoztató anyagaink ebben nyújtanak segítséget.

Export hírlevél

Az elmúlt hetek legfontosabb exporttal kapcsolatos híreit találhatják meg az érdeklődők az összefoglalóban.