Üdvözöljük a

A sárospataki Weinberg sikere

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Augusztus >>
KeSzeCsüSzoVa
     12
3456789
1011
12
13141516
17181920212223
24252627282930
31      

JOGSZABÁLYOK

Külföldi programok

A sárospataki Weinberg sikere

Rekordnagyságú vetőmag-kutató központot épített a sárospataki Weinberg ’93 Kft. a svájci Syngentának Mezőtúron. A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése.

Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építhette fel a Weinberg'93 Építő Kft. a svájci székhelyű Syngenta vállalatnak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron, a beruházás mintegy 1,5 milliárd forintból készült el. A Weinberg kivitelezési vezetője, Bánóczi Zsolt kiemelte, hogy a munka a tervezőasztalnál kezdődik és számtalan mérnökóra rejtőzik a zökkenőmentes építkezés mögött. A komplex szemléletmód, a beruházóval való folyamatos kommunikáció, a tervezés és a kivitelezés szoros együttműködése a siker záloga. Elmondása szerint a lebonyolítás problémamentes volt, kihívást csak a talajviszonyok és az időjárás jelentett. A laza, teherbírás nélküli talaj tökéletes a növényeknek, de ugyanez nem mondható el az épületekről. Az időjárás, és főleg a sok csapadék is okozott nehéz napokat az építkezés folyamán. A mérnöki együttműködés és a szakmai tapasztalat azonban segített megoldani a problémákat, így a Weinberg újabb sikeres projektet tudhat maga mögött, amit a beruházó elégedettsége is megerősít.

 

A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése lesz – mondta el Gaël Hili, a Syngenta európai ágazati igazgatója az eseményen. Emlékeztetett: a világ 90 országában jelen levő vállalat az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon. Ezek közül az egyik legjelentősebb a három fázisban – mintegy 13,5 milliárd forintból – elkészült mezőtúri vetőmagüzem, ehhez kapcsolódik a most elkészült kutatóközpont is.

 

Nagy István agrárminiszter az eseményen a magyar mezőgazdaság koronaékszerének nevezte a vetőmagtermesztést. Hangsúlyozta: fontosak az olyan beruházások, melyekben nagy nemzetközi cégcsoportok, mint a Syngenta Magyarországra hozzák kutatás-fejlesztési tevékenységük egy részét.

A Syngenta munkavállalóinak száma világszerte meghaladja a 28 ezret, Magyarországon a vállalat mintegy 530 embert foglalkoztat. A multinacionális cég magyar leányvállalata értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben 56,5 milliárd forint volt.