Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az bokik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom
AA

B-A-Z megyei vendéglátósok Észak-Olaszországban - 2023


 

 

 

Észak-olaszországi tanulmányúton a BOKIK-kal
Harminc szakember gazdagíthatta tudását

 

Harminc vendéglátós szakember vett részt a BOKIK által szervezett tanulmányúton Észak-Olaszországban 2023. március 19 – 25. között. Az ERASMUS+ mobilitási program keretében megvalósult projekt célja egyrészt az olasz biogazdaságok lokális kereskedelmi gyakorlatának bemutatása volt, másrészt a regionális turisztikai és vendéglátási stratégiai iránytó szervezetek, intézmények működésének megismertetése. Összeállításunkban néhány résztvevő véleményét mutatjuk be.


Helyben helyit helyiektől

A kamara és észak-olaszországi együttműködő partnere, a Marco Polo G.E.I.E. szervezésében megvalósult 5 napos szakmai tanulmányút és képzés résztvevői betekinthettek a Garda-tó környékén működő – helyi alapanyagokat termelő és feldolgozó, falusi turizmussal foglalkozó családi vállalkozások tevékenységébe. A résztvevők a személyes találkozók során megtapasztalhatták, milyen jól és hatékonyan tud működni a „nulla” kilométeres árubeszerzés, amelynek nem mellesleg komoly közösségépítő, a kis- és középvállalkozások összefogását segítő, erősítő szerepe is van. A tematikus gasztronómiai programokat végig kísérte a fenntarthatóság, az egészségtudatosság szemlélete, és ezek a szempontok a résztvevő vármegyei szakemberek egybehangzó véleménye alapján beépíthetők a gasztronómiai, turisztikai vállalkozások tevékenységébe itthon is.
A kiutazó csoportban vármegyénk szinte minden szegletéből – Telkibányától, Sárospatakon és Miskolcon át Ózdig – képviseltették magukat a turizmusban, vendéglátásban érdekelt vállalkozások, összesen 30 szakemberrel. Néhányukat arra kértük, osszák meg olvasóinkkal tapasztalataikat, meséljék el, mit „hoztak haza” erről az élményekben gazdag tanulmányútról?

Élmények, tapasztalatok

Ostorházi Imre
Calimbra Wellness és Konferencia Hotel, Miskolctapolca
A gasztronómia a nemzetek kultúrájának fontos része, és a híres olasz vendéglátás testközelből történő megismerése meghatározó élmény volt számomra. Különleges felismerés volt az is, hogy náluk mindennek az alapja a lokalitás, vagyis a helyben előállított termékek helybeni értékesítése, fogyasztása, amiből következik a környezettudatosság, a fenntarthatóság, a termelők és felhasználók szoros összefogása. Láthattuk a korszerű technológiák és a hagyományos termékek előállításának összekapcsolódását a kis családi manufaktúrákban, valamint az egészségtudatosságot, ami az élelmiszerek előállításánál már a termőföldtől jelen van. A másik meghatározó élmény a jól működő családi gazdaságok megismerése volt, amelyek generációk óta apáról fiúra szállnak. Öröklődik a szakma, a tudás, ami felbecsülhetetlen kincs. Ez nálunk sajnos hiányzik. Mindezek mellett emberi és szakmai kapcsolatok is köttettek a csoportunk tagjai és vendéglátóink között. Jó lenne, ha egy hasonló, erasmusos pályázat keretében mi is bemutathatnánk majd az olasz vállalkozóknak, hogy mi hogyan csináljuk, nálunk milyen termékek, szolgáltatások várják a vendégeket. Mindezek mellett ez az utazás, a közös élmények a vármegyei résztvevők között is egyfajta kovászt jelentenek, összekapcsolnak minket.    

Szendrei Mihály
Aranykorona Történelmi Étterem-Hotel és Látványpince, Miskolc
A gyakorlatban jól hasznosítható ismereteket kaptunk arról, hogyan szervezik a turizmust ebben az olasz régióban, hogyan, milyen módszereket követve adják el termékeiket a vendégeknek. Megismerhettük azt is, hogy az üzleti érdekeket szem előtt tartó összefogás hogyan erősítheti az egyes szereplőket. Tulajdonképpen nagyon egyszerűek, kézenfekvők az olasz vállalkozók által alkalmazott módszerek: a vendég lásson, kóstoljon és vásároljon. Megtapasztalhattuk, hogy ennek a hármas egységnek mennyire jól kidolgozott minden eleme. A termelők, szolgáltatók szépen kivitelezett üzemekben, üzletekben, manufaktúrákban mutatják be kínálatukat, ahol az érdeklődők megismerhetik a termék történetét, a hozzá kapcsolódó hagyományokat, legendákat. Aztán jön a kóstolás, ami – miután valóban minőségi produktumokról van szó – élményszámba megy, és zárásként következhet a vásárlás. Nálunk ebből a hármasból sajnos egy elem mindig elmarad. Ezt meg kell tanulnunk. Emlékezetes marad számomra a családi gyökerek, a földművelés és a turizmus harmonikus összekapcsolása is. Láthattuk, hogyan válhat márkává, branddé egyetlen alapanyag, például az olivabogyó, ami aztán megjelenik a logóban, a dekorációban és természetesen az ételek hozzávalóiban. Nálunk – ha fogalmazhatok így – turisztikai hiánytermék egy olyan túraútvonal, amely bemutatná régiónk kézműves vállalkozásait, az általuk készített termékeket. Ezt érdemes lenne megvalósítani, hiszen tapasztalhattuk: ez működik.

Gál Péter
Ezüstfenyő Hotel, Telkibánya
Az olasz kultúra, szemlélet megismerése nagy élményt jelentett számomra. Példaértékűnek, követendőnek tartom, azt, ahogy az olasz vállalkozók régiónként összefognak, egymás termékeit vásárolják, igénybe veszik egymás szolgáltatásait. Helyben értékesítenek, egymást segítik, egymást erősítve mennek előre. Érdekes volt testközelből látni a sajtkészítés évszázados hagyományait, a szőlőtermesztés, a borkészítés, az olajbogyó feldolgozás generációk óta öröklődő módszereit. El is határoztam, hogy a jövőben nagyobb teret kapnak majd a sajtok, sajtkészítmények a hotelünkben, és bár eddig is megtettem, de a jövőben jobban ügyelek majd a helyi termékek felhasználására, felkutatására.

Zsóka Roland
Szervián Kft., Miskolc
Vendéglátósként nagy hatással voltak rám a meglátogatott kis üzemek. Főleg az, hogy a mai globalizált világban, ahol tömegtermelés folyik, ahol a cél az, hogy minél olcsóbban, minél nagyobb mennyiséget állítsunk elő, és a termékeket minél nagyobb szupermarketekben árusítsuk, ezek a kis családi vállalkozások – évtizedek, nem ritkán évszázadok óta – állják a versenyt helyben termelt alapanyagaikkal, manufaktúrákban előállított késztermékeikkel. Ahogy tapasztalhattuk, minden vállalkozónál alap a hagyománytisztelet, a minőség, egymás munkájának elismerése, az üzletet segítő regionális összefogás. Amit „elhoztam” magammal az útról, az a kézzel készített élelmiszerek különlegessége, vonzereje. El is határoztam, hogy hamarosan nyíló éttermünkben felvesszük az étlapra a saját készítésű tésztaféléket. Emellett fontos megerősítés volt számomra az a szemlélet, hogy a környezetet tiszteletben tartó élelmiszerek az egészségünket is tiszteletben tartják.

 

Ahol a BOKIK csoportját fogadták
Észak-Olaszország, Garda-tó és környéke

  • Pila Vecia vállalat, rizstermesztő
  • Ferron Risaia étterem
  • Al Fiore étterem
  • Malcesinei Olajbogyótermelők Konzorciuma
  • Ristorante Pizzeria Miralago
  • Tortellino di Valeggio kézműves tésztaüzem
  • Il Buon Tortellino csemegebolt
  • Distilleria Marzadro, szeszfőzde
  • Corrado Benedetti tulajdonában lévő sajtüzem
  • Étel-, bor- és cukrászati vállalkozások meglátogatása Veronában
  • L'Azienda Agricola Le Morette - szőlészet, borászat
  • Gasztrotúra Sirmione-ben