Szakoktatók programja a Garda-tónál
Szakácsok, cukrászok, étteremvezetők, séfek, pincérek, szakoktatók - összesen 30 szakember. Ők azok, akik részt vettek a BOKIK által szervezett tanulmányúton Észak-Olaszországban 2024. április 17-23. között. A 2023-1-HU01-KA122-VET-000147641 projekt kódú, ERASMUS+ mobilitási program célja az „innovatív alapanyagok és ételkészítési metódusok bemutatása az ételallergiák és ételintoleranciák vendéglátóipari kezelésére”. Összefoglalónkban bemutatjuk a hét napos program legfontosabb elemeit.
ÉRKEZÉS - EGY HELY, AHOL A HAGYOMÁNY AZ ÚR
Az Al Fiore Hotel és Étterem a hagyomány és a család története, ahol a tapasztalatok öröklődnek, mert az ízek keresése genetikai kérdés. Így 1961-től - amikor még Maria uralkodott a konyhában, napjainkig, amikor a már az unokája, Gianmaria vette át ezt a szerepet - alig változott a helyi ízek és a kézművesség választéka, amelyet az étterem hűséges vendégeinek kínál. Itt a múló divatoktól távol álló, időtálló érzelmek megtapasztalására vágynak.
Claudia és Gianmaria a családi hagyomány kortárs nagykövetei; összetartó testvérek, akik tehetségüket a szálloda vendéglátásában fejthetik ki. A szálloda növekedése a legkevésbé sem befolyásolta az étteremben a minőség és a szakmaiság biztosításának küldetését; éppen ellenkezőleg, lehetővé tette, hogy még több vendég fedezze fel az igazi családi hagyományok történetét.
ELSŐ NAP - SZENVEDÉLYBŐL SZÜLETETT
Délelőtt az Azienda Agricola Acetaia del Balsamiconál. A vállalat a Cologna di Tenno lejtőin található, amely a kitettség és a szellőzés szempontjából különösen szerencsés terület, amely a szőlőültetvényeiről és a Carne Salada-ról ismert. Az Acetaia del Balsamico Trentino a tulajdonos ételek és borok iránti szenvedélyéből, valamint a pácolt húsok és jellegzetes termékek előállításából született, és az első és egyetlen BALSAMICO TRENTINO-t előállító gazdaság Trentinóban.
A vállalkozás rövid láncolattal dolgozik: saját gazdaságokból származó húsokat, az Acetaia saját tejüzemében előállított sajtokat, extra szűz olívaolajat, házi készítésű gyümölcsmustárt és természetesen a Balsamico Trentino-t használja.
A BIRTOKON KÉT SZŐLŐÜLTETVÉNY TALÁLHATÓ: Vigna del Piaggiolo és Vigna del Vandrino. Mindkettőt a soros rendszer jellemzi. A szerencsés fekvés és a Garda-tó déli felől fújó szél kiváló napfényt és állandó szellőzést biztosít.
A gazdaságban előállított sajtok nyers tejből készülnek, amelyet hetente szállítanak a gazdaságba; ezek mind 0 km-es termékek, amelyeket a gazdaság képzett sajtkészítői kiváló termékekké alakítanak.
AZ OLÍVAOLAJ: A Garda-tó enyhe partjai mindig is kedvezett a jellegzetesen mediterrán növényvilág kialakulásának, amelyben az olajfa kiemelkedik. A Garda olívaolaj, a maga elismert sajátosságaival, kiváló minőségű, ízben gazdag termék, amely ideális ízesítő az ízeket keresők számára, ugyanakkor kiegyensúlyozott étrendet biztosít, ideális minden olyan intolerancia vagy ételválasztás esetén, amely ezt a századot jellemzi.
A „CARNE SALADA”: A vállalat zászlóshajója a Carne Salada di Cologna, amelyet több mint 50 éve állítanak elő az ősöktől örökölt eredeti recept alapján. A Bombardelli családot generációk óta a trentinoi konyha és a jellegzetes termékek iránti szenvedély jellemzi. A Trattoria Acetaia del Balsamico Trentino étteremben nemcsak a család, hanem a trentinoi régió hagyományait is asztalra teszik.
Ebéd után irány a Distilleria Marzadro lepárlóüzem. A Marzadro szeszfőzde egy hatalmas, szellős, kőből, fából és üvegből épült komplexum, amelynek harmonikus építészete a zöld szőlőültetvényekbe ágyazott. Az építéssel a Marzadro család Walter Maurmayr és Günther Plaickner bolzanói építészeket bízta meg, akik a "kortárs kézművesség" koncepciója alapján a környezetbe teljesen beilleszkedő építményt hoztak létre. A tetőt például 60 000, a zuzmófélékhez tartozó, előre termesztett növényből álló zöld szőnyeggel borították be: ez a megoldás nemcsak esztétikai okokból, hanem azért is született, hogy a szerkezet jobb hőszigetelését biztosítsa, és így jelentős energiamegtakarítást tegyen lehetővé. A lepárlás 100 napos megszakítás nélküli, napi 24 órás munka szeptember és december között. Az alapanyagot Andrea Marzadro gondosan válogatja és garantálja. A törköly a lepárlóüzembe még musttól csepegtetve érkezik. A lepárlók kézzel készített rézből készülnek, és e fém kiváló hővezető tulajdonságainak köszönhetően a jellegzetes illatok és aromák teljes mértékben érvényesülnek. A grappakészítés minden egyes fázisát számítógépes vezérlőrendszer felügyeli, amely megakadályozza, hogy a cefre hirtelen hőingadozásnak legyen kitéve, és így állandó hőmérsékletet tart fenn, ami a Marzadro Grappára jellemző lágyság és illat érdekében történik. A kifinomult technológia és a kézműves munka harmonikusan egyesül, és így garantálja a kiváló minőséget.
A grappát gondos elemzésnek veti alá az Istituto Tutela Grappa del Trentino, a termék minőségét garantáló illetékes testület, amely 1968 óta működik Trento tartományban a valódi Grappa Trentina védelme és népszerűsítése érdekében.
MÁSODIK NAP - A KÖRNYEZET TISZTELETBEN TARTÁSA
Délelőtt vezetett túra a Gelateria Pasticceria e Bistrot Serafini műhelyeiben és a vendégszobákban, ahol a tulajdonosok elmagyarázták a különböző feldolgozási módszereket. Beszéltek arról, mennyire aktívan együttműködnek a helyi vállalatokkal az egészséges élelmiszerek filozófiájának és a környezet tiszteletben tartásának védelme érdekében. Szó volt számos, a régió kereskedelmi kamarái, turisztikai szervezetei által követett projektről.
A Gelateria Serafini története 1973-ban kezdődött, amikor a 14 éves Rocco Bécsbe költözött, hogy egy híres olasz fagylaltkészítőnél dolgozzon. Miután elsajátította a fagylaltkészítő mester művészetét és titkait, úgy döntött, hogy itt az ideje a nagy ugrásnak, és megvásárolt egy régi fagylaltozót az osztrák főváros központjában. A Serafini család 25 év bécsi tapasztalat után az osztrák főváros hangulatát szerette volna Lavisba vinni. 1984-ben ezért Rocco megvett egy régi épületet Lavisban.
Délután látogatást tett a csoport az innovatív Celle Ipogee di Melinda-ban. A Rio Maggiore bányában, a dolomit kőzet bányászata során keletkezett üregekben a Melinda megvalósította a világon az első és egyetlen olyan üzemet, amely a gyümölcsök hűtőkonzerválására szolgál földalatti környezetben (azaz a föld alatt) és ellenőrzött légköri körülmények között, minden évszakban állandó hőmérsékleten. Egy igazi természetes, a Dolomitok belsejében rejtőző hűtőszekrényről beszélünk, amely tiszteletben tartja a környezetet és megőrzi a Melinda alma minőségét. 34 cellát építettek ezekben az alagutakban, amelyek mindegyike 25 m hosszú, 11 m magas és 12 m széles, és körülbelül 3000 rekesznyi, egyenként 300 kg súlyú alma, azaz közel 1000 tonna alma tárolására alkalmas.
Fontos megérteni, hogy ezzel a tartósítási módszerrel a termék mindig ugyanolyan friss marad, miközben megőrzi fontos táplálkozástudományi tulajdonságait.
HARMADIK NAP - EGY KISVÁROS FELFEDEZÉSE
Látogatás Desenzano del Garda-ban, a Garda-tó déli partján fekvő kisvárosban, amely híres elegáns és festői történelmi központjáról, amely alkalmas hosszú sétákra a macskaköves utcákon, éttermek bisztrók, fagylaltozók és mindenféle helyi terméket árusító élelmiszerüzletek felfedezésére.
A Birrificio Manerba nevű söröző 1999-ben nyitott, és két részre oszlik: a kézműves sörfőzdére és a kocsmasörfőzdére. Itt a sört a legjobb hagyományok és a különböző sörfajták referencia országainak ősi receptjei szerint főzik, köszönhetően a sörfőzőmesterük Németországban és Angliában szerzett tapasztalatainak.
NEGYEDIK NAP - LÁTOGATÁS A FARMON
Ez a nap a sajtkészítés rejtelmeibe avatta be a csapatot. A Latteria San Pietro farmon tett látogatás szakmai és kulináris élménynek is maradandó volt.
ÖTÖDIK NAP - WELLNESS ÉS PIHENÉS
Az Aquardens egy természetes, tiszta termálvízzel teli forrásból áll, mindössze néhány percre Veronától és a Garda-tótól. A zöldövezetben, a Valpolicella dombos vidékének szépségei között ideális hely arra, hogy hétközben a wellness és a pihenés, hétvégén pedig a szórakozás jegyében töltsön el egy napot, élvezve a sós-bróm-jódos termálvíz értékes jótékony tulajdonságait. A létesítménya hét minden napján és egész évben gazdag programokat kínál. A folyamatosan fejlődő és bővülő Termálpark jelenleg 110 000 négyzetméteren terül el, 5200 négyzetméternyi fedett és szabadtéri medencével és 8000 köbméternyi termálvízzel az összes medencében.
AZ EGÉSZSÉG: Az Aquardens Medical Centre az Országos Egészségügyi Szolgálat által engedélyezett és akkreditált termálfürdő, amely egy speciális járóbeteg-rendelővel rendelkezik, amely a termálvíz természetes terápiás tulajdonságait egy orvosokból és szakemberekből álló csapat orvosi szolgáltatásaival kombinálja.
A KONYHA: A termálfürdő fedett medencéi felett található, és a fedett Grotta-ból felkapaszkodva érhető el, a Gourmet Arena az Aquardens frissítőhely, amely ízletes ajánlatok széles választékát kínálja: a pizzától a salátákig, hamburgerekig, friss tésztaételekig, de halleveseket is kínál az ízekben gazdag és az intoleranciások számára egészséges pihenéshez.
Délután Lazise felé vette az irányt a csoport. Lazise a Riviera degli Ulivi fontos turisztikai központja: kényelmes szállodákkal és jól felszerelt kempingekkel rendelkezik, és a turisták kedvelt célpontja.
A Garda-tó keleti partján fekvő, tekintélyes üdülőhelyet a régmúlt időkre visszanyúló, lenyűgöző történelem jellemzi. Erről tanúskodik a neve - amely a latin "Iacus" szóból származik, ami tóparti falut jelent.
A projektet az Európai Bizottság támogatta.
A publikációban megjelent tartalom nem szükségszerűen tükrözik
az Európai Bizottság nézeteit.