Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az bokik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom
AA

B-A-Z megyei vendéglátósok Észak-Olaszországban


 

 

 

B-A-Z megyei vendéglátósok Észak-Olaszországban

 

 2022 május végén ERASMUS+ program keretében szervezett egyhetes tanulmányúton vettek részt Borsod-Abaúj-Zemplén megye duális szakképzésben érintett vendéglátóipari vállalkozásainak képviselői. A rövidtávú mobilitás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az olasz Marco Polo G.E.I.E. nonprofit szervezet együttműködésének eredményeképpen jött létre azzal a céllal, hogy a duális képző helyek képviselői, ill. gyakorlati oktatói megismerjék az észak-olaszországi jó gyakorlatokat.

 A tanulmányút szakmai programja azon szemlélettel került kialakításra, hogy bemutassa a vendéglátásban a helyi szereplők (többségében kisvállalkozások) szoros együttműködéseit, a kulturális emlékekre és tradíciókra épülő mindennapos vendéglátási gyakorlatokat, és nem utolsó sorban, hogy új, környezettudatos módon előállított, magas minőségű alapanyagokat, valamint új élelmiszerkészítési technológiákat ismertessen meg a résztvevőkkel. Az intenzív 5 napos szakmai program során számtalan vállalkozás, szervezet és érdekvédelmi tömörülés került bemutatásra.

 Az alábbiakban programpontonként fotókkal illusztrálva a szakmai út állomásai:

 

 

 FATTORIA ZOFF vállalkozás tehéntartással és tejfeldolgozással foglalkozik. Minden tevékenységére vonatkozóan bio minősítéssel rendelkezik. Tehenészetükben az állatjóléti intézkedések legmagasabb szintű biztosításával tenyésztik az A2-es típusú tejet adó Pezzata Rossa fajtájú teheneket. A tej feldolgozása és forgalmazása is helyben történik. Csoportunk számos különleges sajtot és tejterméket, valamint egyéb, tejjel készült termékeket ismerhetett meg a kóstoló keretében.

 

 

 

 

 Friuli tartomány egyik lepárlóüzemében, a több mint százéves hagyományokkal rendelkező DISTILLERIA GIACOMO CHESCHIA üzemben a csoport megismerhette a grappa készítés tradicionális fortélyait és alapanyagait. Kóstoló keretében, gondosan összeválogatott tradicionális helyi sütemények segítségével kerültek bemutatásra a más-más szőlőfajtákból változó eljárással készített szeszesitalok.

 

 

 

 

 A San Daniele del Friuli-i PROSCIUTTIFICIO BAGATTO kézműves sonkaüzem bemutatta, hogy hogyan készül még napjainkban is a hagyományos érlelési eljárással a méltán híres prosciutto. Nem csupán a sonka "pácolását" és az érlelést ismerhettük meg, hanem a helyi sonkakészítők érdekvédelmi szövetségét és annak jelentőségét is, melynek köszönhetően megfelelően képesek állami szinten is képviselni a saját kistermelői érdekeiket.

 

 

 

 

 

 

 Az ACADEMIA DEL GUSTO vendéglátóipari iskolában csoportunk megtekinthette, hogy milyen korszerű konyhatechnológiai eszközökkel felszerelt tankonyhában tanulhatnak az olasz, illetve az Erasmus+ program keretében érkező külföldi diákok, valamint azok a felnőttek, akik akár hobbiként szeretnének minél több ismeretet elsajátítani a szakácsművészet különböző területein.

 

 

 A CAMPAGNA AMICA Udine városának kistermelői piaca, amely nem csupán egy épület, hanem egy komplex szolgáltatáscsomagot nyújtó érdekvédelmi tömörülés, amely egységes megjelenési és értékesítési lehetőséget biztosít az itt megjelenő kistermelőknek.

 

 

 

 

 Tanulmányutunk következő állomása Velence és a velencei hagyományok formálta vendéglátás és gasztronómia volt. Az alapanyagok beszerzését biztosító zöldség- és halpiacok mellett az éttermi vendéglátást és a tradicionális „cicchetti”-ket is megismerhettük.

 

 

 

 

 Az Aquileia-i COCAMBO cukrászati vállalkozás volt csoportunk következő állomása. A vállalkozás 2 telephellyel is rendelkezik a településen belül: az egyik egy cukrászda, a másik pedig egy ételkészítési bemutatókra alkalmas előadótermet is magában foglaló cukrászda, valamint pörkölő- és fagylaltkészítő üzem. Az ügyvezető-tulajdonos egy előadás keretében mutatta be csoportunknak, hogy a vállalkozás menedzselésében milyen fontos a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése, valamint a legmagasabb minőségű alapanyagok előállítása és felhasználása.

 

 

 

 

 A COCAMBO előadótermében a tradicionális lasagne készítését egy Michelin csillagos séf bemutató főzése keretében ismerhettük meg, valamint egyéb gasztronómiai érdekességeket is megosztott a résztvevőkkel.

 

 A COCAMBO desszertjeinek rejtelmeibe is bevezetést nyert a csoport. Megtudtuk, hogy annak érdekében, hogy minél magasabb minőségű termékeket állíthassanak elő, az alapanyagok beszerzésétől a saját igényeiknek megfelelő feldolgozáson keresztül a kizárólag természetes és bio alapanyagok felhasználásával állítják elő termékeiket.

 

 Bemutatták csoportunknak a helyes kávé készítés és fogyasztás teljes folyamatát. A vállalkozás saját maga szerzi be a világ különböző részeiről a kávé-, illetve a kakaóbabot, majd pörkölőüzemükben gondos pörköléssel és feldolgozással a saját igényeiknek megfelelően alakítják az alapanyagot.

 

 COCAMBO fagylaltkészítés - jó minőségű alapanyagokból mesterséges adalékok nélkül.

 

 

 Utolsó programpontként Cormons városában tettünk látogatást, ahol a helyi és környékbeli kistermelőket, kiskereskedőket és a vendéglátóipari vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi csoport képviselőivel, valamint a polgármesterrel találkozhattunk. Elmondásuk alapján egyre hangsúlyosabb számukra, hogy a minél magasabb minőségű, helyben termelt tradicionális élelmiszerek termelését, kereskedelmét és ezeken keresztül a vendéglátás helyzetét segítsék. Bemutatta nekünk a TOMADIN nevű delikátesz vezetőjét, aki egy egyedülálló üzletet vezet, mivelhogy a régió legkülönlegesebb tradicionális élelmiszereit szerzi be és árusítja.

 

 

A projekt címe: „Az olasz vendéglátás jó gyakorlatainak megismertetése a Borsod megyei duális szakképző helyek gyakorlati oktatóival”

(2021-1-HU01-KA122-VET-000018780)

Az Európai Unió támogatása: 42 990 €

Projektidőszak: 2021. december 31 – 2023. június 30. (18 hónap)

Mobilitási program csoportjai: 2 db 15-15 fős csoport.

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

A publikációban megjelent tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.